RDL Engineering

Webdoos stoomt bedrijven klaar voor de digitale toekomst

West-Vlaamse bedrijven proberen soepel in te spelen op veranderende marktomstandigheden en de vraag van hun klanten. Daarvoor roepen ze steeds vaker de hulp in van externe partners die goed op de hoogte zijn van de laatste trends, zoals Webdoos. Voor RDL Engineering ontwikkelde het Brugse bureau een online tool voor een efficiënte verwerking van de werkbonnen. “Dankzij de webapp kunnen onze technici hun taken systematischer uitvoeren en daar is zowel de klant als de technicus zelf bij gebaat”, vertelt Ignace Meersseman, financieel en administratief verantwoordelijke bij RDL.

RDL Engineering werd opgericht in 1986. Het biedt een antwoord op de vele transport- en logistieke uitdagingen van productiebedrijven. RDL ontwikkelt voor de meest uiteenlopende industrietakken automatiserings- en hefsystemen voor een vlotte goederenstroom. De onderneming is altijd in beweging en draagt innovatie hoog in het vaandel. Recent investeerde ze in een nieuwe productiehal om de alsmaar complexere installaties de baas te kunnen.

Zaakvoerder Xavier De Leersnijder: “We zien steeds meer bedrijven die hun productie naar België terughalen, maar vaak hebben ze geen ruimte om uit te breiden. Wij bieden dan de ideale oplossing in de vorm van een op maat gemaakt, compact transportsysteem. Eén van onze laatste ontwikkelingen is een AGV van 7 op 3 meter die meerdere handelingen tegelijk kan uitvoeren.

"Dankzij de webapp kunnen onze technici hun taken systematischer uitvoeren en daar is zowel de klant als de technicus zelf bij gebaat"

Ignace Meersseman

Meedenken voor een maximaal rendement

Zelf maakt RDL ook werk van digitalisering. Voor een nieuw project rond de digitale verwerking van werkbonnen schreef het drie bedrijven aan. “Ons oude systeem was volledig gedateerd. Vragen voor herstellingen werden nog via sms of telefonisch doorgegeven. Onze technici misten soms ook achtergrondinformatie en vroegen naar een overzichtelijke checklist als geheugensteuntje bij een onderhoud”, legt Ignace Meersseman uit.

Uiteindelijk wist Webdoos RDL met hun voorstel te overtuigen. Zaakvoerder Stijn Blomme: “We willen het maximum uit elk project halen en een meerwaarde betekenen. We gaan daarbij verder dan wat aanvankelijk gevraagd wordt door de klant. Zo zijn we op het idee gekomen om in de webapplicatie voor RDL Engineering een GPS-functie in te bouwen. Ook laat de app toe foto’s te nemen om een defect of beschadiging te signaleren.”

De webapp kan op elke type smartphone gebruikt worden. Zo hoeft het bedrijf niet te investeren in bijkomende toestellen. “Die aanpak is ongebruikelijk. Meestal koopt een bedrijf één type voor alle werknemers aan. Het maakte de uitdaging voor ons wel groter en de ontwikkeling ook een stuk moeilijker. Bovendien moest de app aan een bestaand ERP-pakket gekoppeld worden. Samen met softwareontwikkelaar B-Inside hebben we met succes een vertaalmodule geschreven.”

Future proof

Na een jaar proefdraaien werd de toepassing uitgerold. Daarbij was het belangrijk om een draagvlak bij het personeel te creëren. “De app lieten we eerst door onze jongste en een meer ervaren technicus uittesten. Het is mede dankzij hun enthousiasme dat we de overige medewerkers geleidelijk mee in het verhaal kregen. Onze productie-, administratie- en verkoopafdeling en ook de klanten zien er de voordelen van in, want de app leidt tot betere informatie en snellere communicatie”, vervolgt Ignace.

De webapp draait ondertussen op volle toeren en wordt op basis van de ervaringen van het personeel nog verder uitgebreid. Webdoos ontwikkelde daarvoor een eigen protocol dat toelaat om eenvoudig functionaliteiten toe te voegen. “Hun team is de ideale partner voor de digitalisering van ons bedrijf. Het zijn dynamische krachten die perfect op de hoogte zijn van de laatste trends. Bovendien denken ze proactief mee en krijg je waar voor je geld”, besluit Ignace Meersseman.

Ook op zoek naar meer resultaten in minder tijd?
Geef een seintje via e-mail of per telefoon!